Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Knieteam Ortho Herentals zet levenswerk Toon Claes verder : 'Pad van superspecialisatie'

Knieteam Ortho - rr

Hoewel dr. Toon Claes met pensioen is, gaat het werk van het knieteam van Ortho Herentals onverminderd verder. In AZ Herentals ligt de focus van de orthopedische chirurgen al langer op specialisatie van 1 gewricht.

De kniechirurgen gaan nog een stapje verder en begeven zich verder op het pad van superspecialisatie.

 

Dr. Stijn Bartholomeeusen legt uit: ‘Wij hebben de knieproblemen onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: slijtage en veroudering van de knie aan de ene kant, en acute of sportletsels aan de andere kant. Iedere kniespecialist is bekwaam om alle knieproblemen aan te pakken, maar wij focussen ons op het opbouwen van diepgaande kennis binnen één specifieke categorie.

Zo richten dr. Willem-Jan Vleugels en ik ons voornamelijk op slijtageproblemen of de degeneratieve aandoeningen, zoals artrose. Wij bieden zowel niet-operatieve behandelingen aan, waaronder injecties en fysiotherapie, alsook operatieve ingrepen zoals het plaatsen van knieprotheses. Tot op heden hebben we al meer dan 1000 patiënten geholpen met het plaatsen van een nieuwe knie, gebruikmakend van robottechnologie.

Wij zijn dan ook het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat over twee ROSA-robots beschikt, waardoor we voor iedere protheseoperatie gebruik kunnen maken van deze geavanceerde techniek.’

 

Prof. dr. Steven Claes en de nieuwste collega, dr. Maarten Mertens, superspecialiseren zich in acute knieblessures en sportletsels. ‘Ik ben in augustus als fellow in AZ Herentals begonnen’, vertelt dr. Mertens. ‘Mijn focus, net zoals die van prof. dr. Steven Claes, ligt op het behandelen van ligament- en gewrichtsbandletsels, alsook sportblessures en acute knieproblemen na een ongeluk. Hierdoor zien wij vaak jongere patiënten in vergelijking met onze collega’s die zich op de slijtageproblemen richten.’

 

Goede doorverwijzing cruciaal

 

Deze toenemende superspecialisatie maakt het cruciaal dat patiënten op de juiste wijze worden doorverwezen, zodat ze bij de specialist met de grootste expertise een afspraak kunnen maken. Prof. dr. Steven Claes benadrukt: ‘Sinds de uitzending van het programma Topdokters hebben veel patiënten met knieklachten de weg naar mijn raadpleging gevonden.

Wanneer blijkt dat een patiënt een knieprothese nodig heeft, verwijs ik hen door naar een van mijn collega’s voor verdere behandeling. Dit kan leiden tot langere wachttijden, wat we uiteraard willen vermijden. Ons doel is dan ook niet alleen om topsporters een snelle en hoogwaardige behandeling te bieden, maar om dit niveau van zorg voor al onze patiënten – van jong tot oud, sportief of minder sportief – te verwezenlijken door hen direct bij de juiste superspecialist onder te brengen.’

 

‘Daarom is het advies aan patiënten om eerst via de huisarts hun medisch probleem te laten vaststellen, zodat er een afspraak gemaakt kan worden met de juiste specialist. Dit kan het meest efficiënt als de huisarts deze verwijzing uitvoert, maar patiënten kunnen ook zelf een afspraak maken, al lopen de wachttijden voor zelf gemaakte afspraken sneller op.

Voor huisartsen is er een online platform ontwikkeld om hen te helpen bij het doorverwijzen van patiënten.

Patiënten met een kruisbandprobleem kunnen zich daarnaast wel zelf aanmelden via de kruisbandkliniek.’

‘Met deze aanpak blijft de zorg voor knieproblemen onverminderd hoog en zetten we het levenswerk van dr. Toon Claes verder." 

Foto : boven dr. Bartholomeeusen – dr. Vleugels; onder dr. Mertens – prof. dr. Claes / foto Evi Polak / NNieuws.

Nederrij 133, Herentals, België

Knieteam Ortho - rr

Deel dit artikel